Deep Blue Discovery

Närgången Vitval (Beluga) hämtar tappad GoPro från havsbotten

Den Norska dykaren Joachim Larssen var ute med sin kajak på sjön Hammerfest Bay i Norge, när den glada vitvalen (eller Beluga som den också kallas) kom för att hälsa honom välkommen.

Det känns kanske mer som att valen kom för att få lite fisk kastat till sig. Den nyfikna valen, som faktiskt är lite berömd lokalt och mer känd som Hvaldimir, följde Joachims kajak in i viken.

Belugavalen var underbart närgången och nyfiken. Joachim såg möjligheten att få några otroliga närbilder av det vänliga odjuret med sin GoPro.

Fakta om Vitval:

Vitvalen väger i genomsnitt 1 300 till 1 500 kg och har en blåvit till gräddvit färg. Längden för hannar går upp till 5,5 meter, medan honor blir upp till 4,1 meter långa.

Vitvalar lever i havsområden vid kusterna av Alaska, Kanada och Ryssland. I Europa förekommer djuret bara vid Nordkap, i Barents hav, runt Kolahalvön. Under vandringen når den ibland Island, Storbritannien och till och med Östersjön. Vandringar i floder är ganska vanlig. I nästan alla sibiriska floder observeras vitvalar.

Valen var till och med så närgången att den stal (eller om han tappade) Joachims GoPro kamera, så att den seglade ner till havsbotten. Valen hjälpte dock otroligt nog till att plocka upp kameran igen. Snacka om ett minne för livet!

Se videon och njut!

Publicerat 2020-05-08 av:

Gilla.se

Medlem sedan 2014-09-10
Användaren har totalt 564 inlägg, visa alla inlägg från Gilla.se

Relaterade inlägg
 • Mest tittat just nu!  Bli medlem!

  Kom med och bli en Gillare du med! Som medlem kan du tävla, ladda upp klipp, rösta, dekorera din personliga medlemssida och mycket mer.

  Bli medlem

  MIN KORG

  Checkout Korg